11 Jun 2012

Een glimp van de toekomst

2 Comments

Vandaag was ik naar een bijeenkomst van de NGN (Netwerk Gebruikersgroep Nederland, een netwerk van ICT professionals) over Citrix. Waarschijnlijk zegt het je allemaal niks maar het is voor mij een mogelijkheid om samen met collega professionals over bepaalde onderwerpen van gedachten te wisselen. Het onderwerp van vandaag is het makkelijkst te beschrijven onder de noemer VDI. Dit staat voor Virtual Desktop Infrastructure, in gewoon Nederlands de desktop zonder de hardware.
Terwijl ik daar zat en de nodige technische termen probeerde te ontcijferen, kon ik het niet laten en ging ik op het onderwerp ‘helikopteren’ over de mogelijkheden en moeilijkheden van deze techniek voor mijn klanten en voor de ICT in het algemeen.

Een klein stukje achtergrond om het toe te lichten. Toen ik begon bij een groot bedrijf hadden we te maken met twee verschillende typen computersystemen, minicomputers en pc’s. De term minicomputer slaat op de verhouding tot de zogenaamde Mainframe. De mainframe was ongeveer ter grote van een kamer, de mini varieerde tussen een stevig bureau en een stevige kast. De belangrijke zaken gebeurden toen natuurlijk op de grote computers. De administratie op een AS400 en de technische berekeningen op een DEC Vax. De mensen maakten van deze systemen gebruik door middel van zogenaamde terminals. Dit waren schermen met hieraan een toetsenbord die in verbinding stonden met de centrale computer.

Hierna kwam de periode van de PC. Deze werden steeds krachtiger en de individualiteit van de personal computer paste in die tijd. Een nadeel van een PC, vanuit het oogpunt van de beheerder gezien, is dat deze steeds individueel onderhouden moeten worden. Dit betekende steeds meer werkdruk en dus kosten.
Al sinds een paar jaar zien we een kentering hierin. Voor een aantal klanten heb ook ik gekozen voor een zogenaamde Terminal Server oplossing. Hierbij werken de mensen op een centrale server die daarvoor is ingericht. Het beheer wordt eenvoudiger omdat het centraal is en dus kosten efficiënter.
Dus eigenlijk weer terug naar een situatie als 20 jaar geleden. Gelukkig zijn de computers kleiner geworden dus er zijn geen hele kamers meer nodig om de server in op te ruimen, vaak is een kast genoeg.

Een van de nadelen van deze trend is voor de gebruiker een beperking in de mogelijkheden in wat zij toch zien als hun computer. Dus er is al enige tijd een trend gaande om de individualiteit van de losse computer te combineren met de centrale server opzet. Dit wordt bedoeld met Virtual Desktop Infrastructure oftewel VDI.
Ik zie VDI als de ontwikkeling van de toekomst. De opzet bied ruimte voor zowel individualiteit als beheersing. Gebruikers worden vrij gemaakt van hun werkplek, want ondanks dat ze achter een andere computer zitten krijgen ze toch hun eigen desktop voorgeschoteld. Door de afname van papier op de werkplek neemt deze vrijheid steeds meer toe. De mensen kunnen hun werkplek waar dan ook ter wereld voorgeschoteld krijgen, thuis, op vakantie of op zakenreis. De techniek hierachter begint ook steeds volwassener te worden. Nu al kunnen hoogwaardig beeld (streaming video) en geluid meegestuurd worden. Externe apparatuur is direct benaderbaar geworden. En deze technische ontwikkelingen staan niet stil.

Ik zien veel mogelijkheden voor het MKB. Vaste kosten voor de IT, kleinere computers in de zaak, hergebruik van oudere computers, flexibele werkplek (het nieuwe werken).

Ik ben nieuwsgierig of ik hierin alleen sta. Hoe zie jij de ontwikkelingen in computergebruik?

[top]
2 Responses to Een glimp van de toekomst
 1. Hoi Paulo,

  kijk ook eens naar vdi-in-a-box. dat is zeker een interessant product voor het mkb.

  Ik denk ook zeker dat VDI een rol kan spelen, maar het kosten aspect kan ook niet over het hoofd gezien worden. Zoals al veel genoemd tijdens de sessies zal het een kweste zijn van de wensen & eisen afwegen tegen de kosten.

  Ik denk wel dat we steeds vaker vanaf verschillende endpoints ons werk (geheel of gedeeltelijk) willen gaan doen en dat ook als vanzelfsprekend gaan ervaren.
  Ik ben sinds kort in het bezit van een smartphone (ik weet het, nu pas ;-)) en ik merk dat het ophalen van mijn mail onderweg erg prettig & praktisch is, maar even in ons call registratie systeem kijken of onderweg even een call aanmaken is niet mogelijk. en dat geldt uiteraard ook voor andere applicaties.

  HOE dat ingeregeld is is voor de eindgebruiker niet spannend, maar voor ons een mooie speurtocht. maar ik denk wel dat het beschikbaar stellen van een desktop steeds minder relevant wordt, maar het beschikbaar stellen van applicaties/functionaliteit van waar dan ook steeds meer leidend wordt.

 2. Hi Mark,
  Allereerst bedankt voor je goede reactie, dit is echt waar ik naar zoek. VDI in a box heb ik op de plank liggen om mee te gaan testen. Het is er nog niet van gekomen.

  Hoe het geregeld wordt lijkt me voor de eindgebruiker inderdaad niet van belang (tenminste dat weten een aantal van mijn klanten mij te melden 😉 ). Het kostenaspect wel degelijk, en dat is zeker waar de technologie nog volwassener moet worden. Er is naar mijn mening nog een aanzienlijke kloof tussen het verwachtingspatroon en het kostenplaatje en dat maakt het voor mij ook lastig aan te bieden.

  En ja de verschillende endpoint mogelijkheden (voor niet techneuten, apparaten die we voor VDI kunnen gebruiken; PC’s, terminals, tablets zoals ipad of android en zelfs smartphones zijn voorbeelden hiervan) maken dat deze technologie steeds interessanter wordt.

  Ik weet niet zeker of de desktop niet relevant is of wordt. Ja, de applicaties zijn uiteindelijk waar de mensen mee moeten en willen werken. Maar de vertrouwdheid van een eigen desktop maakt dat men efficiënt kan werken. In ieder geval op fat en thin endpoints (pc’s en terminals). Op smartphones heb ik veel liever applicaties. Zoals tijdens een van de presentaties ook werd gezegd; er is een plek voor beide.


[top]
Leave a Reply