05 Jul 2012

Marktplaats voor software

0 Comment

Europese UnieHeb je een app, een game of een ander stuk software online gekocht, dan mag je deze doorverkopen aan een ander. De maker of de uitgever mag dit niet in de weg staan. Dit heeft het Europese Hof van Justitie vandaag bepaald. De uitspraak is opmerkelijk, omdat je in onder andere de App Store een gekochte app niet zomaar kunt doorverkopen. Het is alleen nog de vraag of de uitspraak effect zal hebben op de App Store, omdat er nog geen manier is om een licentie over te dragen naar een andere Apple ID.

De uitspraak werd gemaakt in een rechtszaak tussen UsefSoft en Oracle. UsedSoft is een Duitse site die gebruikers software laat verkopen, zodat andere bezoekers een tweedehands exemplaar kunnen aanschaffen. Oracle was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Een gebruikersovereenkomst in bijvoorbeeld de App Store, die aangeeft dat je een product niet mag doorverkopen, zou volgens de rechter niks uitmaken. Een consument mag altijd een product tweedehands aan een ander verkopen:

Een software-auteur mag de doorverkoop van zijn ‘gebruikte’ licenties niet tegengaan, die het mogelijk maken om programma’s gedownload van het internet te gebruiken.

In de volledige uitspraak wordt het oordeel uitgebreider uitgelicht. Hieruit blijkt dat de copyright-bezitter aan de koper van een product een licentie verleent, waardoor hij of zij iets met de gekochte app, game of download mag doen. Hiermee zouden de rechten van de verkoper eindigen. Het is daarom niet mogelijk om bezwaar te maken wanneer de kopende partij een digitaal product probeert door te verkopen. Verkoopt de originele koper alleen zijn download, dan wordt daarmee ook de licentie weggegeven – waardoor hij of zij geen recht heeft om er nog langer gebruik van te maken.

Hoewel de Europese Unie gebruikers toestaat om hun gedownloade aankopen door te verkopen, is het nog de vraag of dit mogelijk zal zijn in de App Store. Het is immers niet mogelijk om een app-licentie makkelijk aan een andere Apple ID te geven. Het Hof stelt dat de doorverkoop van digitale aankopen niet tegengegaan mag worden, maar er wordt tegelijkertijd ook niet gezegd dat online winkels hiertoe mogelijkheden moeten gaan bieden. De bepaling van het Hof biedt wel ruimte voor verdere discussie. Als de tweedehands verkoop van apps wordt gedoogd, dan zou de stap naar een verkoopmethode binnen de App Store namelijk niet groot zijn.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor andere downloadplatformen. De pc-gameswinkel Steamstelt gebruikers in staat om dubbele versies van spellen te ruilen met anderen, een methode die vaak werd gebruikt om games door te verkopen. Het beleid van de dienst verbiedt dit op het moment nog.

[top]
Leave a Reply